İhtisas Yaz Okulu Başlıyor

Tarafından gönderildi: İSAR Araştırma Merkezi Yorumlar: 0

İSAR Araştırma Merkezi, İhtisas Yaz Okulu kapsamında İslam ve Sekülerlik başlığı altında iki ayrı seminer düzenleyecek.

Seminerlerin ilki, İsmail Yaylacı tarafından İslam, Sekülerlik ve Sekülerizm başlığı altında düzenlenecektir. Bu seminerde İslam’ın seküler olanla ve sekülerizmle ilişkisini sosyal ve beşeri bilimler ve İslam araştırmaları alanlarındaki tartışmaların izini sürerek ele alacaktır. Seminerin ilk iki oturumunda seküler kavramının kendisi irdelenecek, onun dinle ve daha özelde İslam ile ilişkisi değerlendirilecek; son iki oturumda ise bir siyasal doktrin olarak sekülerizmin İslam’la ve onun devlet ve siyasetle ilişkisine dair tezleriyle ilişkisi müzakere edilecektir.  İkişer saatlik dört oturumda gerçekleşecek olan bu seminerde, birinci oturumda Talal Asad, ikinci oturumda Sherman Jackson, üçüncü oturumda Abdullahi An-Naim, ve dördüncü oturumda da Wael Hallaq’ın tartışmalara yapmış oldukları katkılar temel alınarak müzakereler yürütülecektir.

Lisans (2005) ve yüksek lisans (2007) derecelerini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden alan Yaylacı, doktora eğitimini ise Minnesota Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde tamamladı (2014). Halen Marmara Üniversitesi Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırma Enstitüsü’nde doktor öğretim üyesi olarak çalışan Yaylacı, araştırmalarına uluslararası ilişkiler, İslamcılık, demokrasi ve sekülerizm alanlarında devam etmektedir. 

Türkçe olarak işlenecek seminer, 31 Temmuz – 1 Ağustos (Çarşamba – Perşembe) tarihlerinde 13.00 – 17.00 saatleri arasında olacaktır.

İkinci seminer, Lena Salaymeh tarafından Critiquing Secularism (Sekülerizmi Eleştirmek) başlığı ile düzenlenecektir. Bu seminerde katılımcılar laiklik eleştirisi ile tanışacaktır. Laiklik, savunucularının idealize edilmiş iddialarını kabul etmeden, dünyada nasıl işlediğinin farkına vararak tarihsel ve eleştirel perspektiflerden incelenecektir. Ders, eleştirel sekülerizm çalışmalarını konumlandırmak için eleştirel teoriye kısa bir girişle başlayacaktır. İslam geleneğinin sekülerizm diline nasıl tercüme edildiğine ve edilmeye devam ettiğine dair metinler incelenecektir. Ayrıca sekülerizmin İslami geleneğe karşı nasıl önyargı oluşturduğuna ve bu gelenekle nasıl çatıştığına dair bazı örneklerin üzerinde durulacaktır. Buna ek olarak, laiklik ve kolonyalizm ile neo-kolonyalizm arasındaki ilişkiyi de inceleyeceğiz. Katılımcıların, kurstan önce arka plan okumalarını tamamlamaları önemle tavsiye edilir. Dersler, kapsamlı ders anlatımı yerine aktif katılıma dayalı olacaktır. Katılımcılardan sorular sormaları, okumaları destekleyen veya eleştiren somut örnekler sunmaları ve bireysel araştırmalarının sekülerizm eleştirisini nasıl içerebileceğini tartışmaları beklenecektir.

Lena Salaymeh, École Pratique des Hautes Études’ün (Paris Sciences et Lettres) Sciences Religieuses bölümünde profesördür. Salaymeh, İslam hukuku, Yahudi hukuku ve eleştirel teori alanlarında uzmanlaşmış bir hukuk ve tarih akademisyenidir. Çağdaş hukuk ve din üzerine yaptığı çalışmalar hukuk tarihi ve laiklik eleştirilerini bir araya getirmektedir. Hukuk derecesini Harvard’dan, hukuk ve İslam Tarihi doktorasını UC Berkeley’den almıştır. Ayrıca The Beginnings of Islamic Law: Late Antique Islamicate Legal Traditions (İslam Hukuku’nun Başlangıcı: Geç Antik Çağ İslam Coğrafyası’nda Hukuk Gelenekleri) adlı bir kitap yazmıştır.

İngilizce olarak işlenecek seminer, 7-9 Ağustos (Çarşamba-Perşembe-Cuma) tarihlerinde 10.00 – 12.00 saatleri arasında olacaktır.

Programımız lisans ve lisansüstü seviyesindeki öğrenci ve araştırmacılara yöneliktir.

Başvuru için tıklayınız. Son başvuru tarihi 17 Temmuz’dur. Seminerlerden birine ya da ikisine birden başvuru yapılabilir.